Ratamestarin ennakko

Ratamestarin lausunto

Hämeenlinnan Tarmon suunnistusjaoston 70v. juhlakilpailut juostaan hyväkulkuisessa suppamaastossa. Linnavuori jakaa maaston kahteen erityyppiseen osaan; itäpuolella on tasaisempaa kangasmaastoa ja länsipuolella paikoin isoja korkeuseroja sisältävää suppamaastoa. Maaston kulkukelpoisuus on kauttaaltaan hyvä. Aikaisen ja lämpimän kevään johdosta kangaspohjaisessa maastossa on yllättävänkin vehreää.

Kilpailukartta on päivitetty toukokuun aikana Harri Lehtimäen toimesta. Kartta on selkeälukuinen ja siinä on käytetty sinisiä pohjoisviivoja uuden karttamerkistön mahdollistamana.

Radat on suunniteltu niin, että taitava suunnistaja voi edetä vauhdikkaasti rastipisteille saakka. Toisaalta ratojen kohtuullinen rastimäärä tarjoaa mahdollisuuden korkeuseroja väistäviin reitinvalintoihin. 

Nautinnollista kilpailua!

Mika Laitamäki

Ratamestari


Linnavuorta ja supikkoa

Seuramme jaoston juhlavuosi innosti meitä tarmolaisia jatkamaan vuosittaista panostamme kilpailujen järjestämisen saralla. Kevään trendin mukaisesti päädyimme järjestämään kilpailut suppamaastossa, jota pidän suunnistuksellisesti yhtenä alueemme parhaista. Maaston ulkoilukäytön lisääntymisen ja alueen vahvan riistakannan yhteisvaikutuksesta alueella on paljon pieniä yhtäkkiä alkavia ja päättyviä polkuja. Koska maaston juoksukelpoisuus on kauttaaltaan hyvä, ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä sattuuko  peuranpolku alle vai ei.

Kilpailukartan viimeistely aloitetaan ensi viikolla, joten kasvillisuus- ja polkukuvaus on ajantasainen kartoittajan näkemys. Yleistyvän  käytännön mukaisesti tulostutamme kartat ikäsarjoille mittakaavaan 1:7500, jolloin kartan luettavuus ei vaikeuta turhaan suunnistustehtävää. Vuoden 2013 kartta löytyy täältä.

Vaativaan maastoon on mukavaa suunnitella ratoja; tosin pahimpana haasteena on ollut  sekä taidollisesti että fyysisesti sopivantasoisten ratojen luominen kullekin sarjalle. Mielestäni pystymme tarjoamaan sopivia ratoja kaikille, sillä 2-lähdön alue on fyysisesti ja suunnistuksellisesti helpompaa. Olen pyrkinyt toteuttamaan kaikkiin ratoihin rytmitystä ja reitinvalintaa.  Pääsarjoille on tarjolla noin 5 km ja 4 km:n radat, joista parhaat selviävät  noin puolessa tunnissa.

Rastipisteitä on merkitty maastoon noin 50. Muutamia rasteja olen sijoittanut satulaan, joten tarkka suunnistaja voi välttää turhia nousumetrejä, kun ei tarvitse käydä supan pohjalla. Vinkkinä paljastan, että maaston luonteen mukaisesti  yhtään rastia ei löydy jyrkänteestä.

Hämeenlinnassa 30.4.2017

Mika Laitamäki
ratamestari 


Lunta on maastossa huhtikuun loppupuolella huomattavasti vähemmän kuin oheisessa kuvassa, jossa kartoittaja "kanttaa" supan pohjalla 13.2.2018.


 

Karttapalat päivitetystä kartasta.