Ratamestarin terveiset

Talvi on saapunut myös Hämeenlinnaan.


Hämeenlinnan itäinen illuusio

Järjestyksessään II kaupunkirogaining tullaan toteuttamaan perinteitä kunnioittavalla tavalla, eli samalla tapaa, kuin viime vuonna. Oikeastaan olennaisin ja samalla ainoa muutos viime vuoteen nähden on se, että nyt liikutaan itäisessä Hämeenlinnassa, eli Hämeenlinnan paremmalla puoliskolla (Aulanko, Katumajärvi, ratamestarin koti).

Ratamestari on koejuossut kaikki rastit (ei ihan samalla kertaa) ja toteaa niitä olevan riittävästi. Rastipisteet olen pyrkinyt pitämään helppoina ja selkeinä, kuitenkin niin, etteivät ne ole suoranaisesti ilkivallalle alttiina. Osa rastipisteistä on sijoiteltu maisemakohteisiin, että voitte ihailla kaunista itäistä kaupunkiamme. Nähtävyyksinä mm. Aulangon kansallismaisema talviverhoilussa, tilataideteos viljasiilossa (viime syksynä taiteiltu muraali) ja näkymä läntiseen kaupunkiin parhaalta mahdolliselta paikalta (ylhäältä ja kaukaa). Jos haluat rakentaa reittisi nähtävyyksien perusteella, ainakin ratamestari voi sinua siinä auttaa.

Suurin osa reitistä tullaan tapahtuman luonteen mukaisesti kulkemaan teitä, katuja ja kevyen liikenteen väyliä pitkin. Koska polkujuoksu ja läskipyöräily on nyt in, niin ratamestari tarjoaa myös mahdollisuuden kulkea osan matkasta maastossa. Maastossa olevat rastit ovat polkujen varrella ja polut ovat pääsääntöisesti "auki", kiitos koirankusettajille. Kenkäsuositus on nastallinen kenkä, koska kelistä riippumatta talvella on aina jossain liukas.

Kilpailukartta on tehty virkamiestyönä, eli se pohjautuu maanmittauslaitoksen avoimeen aineistoon. Niitä asioita, joita ei viralliseen maastotietokantaan ole voinut tallentaa, ovat ratamestari ja karttamestari täydentäneet kilpailukarttaan. Eli tämä on ikään kuin paluu 60-luvulle, "täydennetty peruskartta". Järjestäjien mielestä kartta on tapahtuman luonteen huomioiden hyvä ja selkeä. Malttakaa vielä, kohta pääsette testaamaan.

Viime vuotiseen tapaan tämän tapahtuman haasteet löytyy reitin suunnittelusta. Siihen ratamestari on uhrannut muutaman ajatuksen ja pyrkinyt luomaan joitakin illuusioita. Kilpailijoilla on tietysti ruhtinaallisesti tunti aikaa selvittää mahdolliset sudenkuopat. Vai onko se ensimmäiseksi mututuntumalla mieleen tullut vaihtoehto kuitenkin paras? Enpäs tietenkään avaa tätä sen enempää, mutta seuraavassa kappaleessa on tähän liittyvää tärkeää asiaa.

Oman turvallisuuden ja yleisen häiriöttömyyden tähden noudattakaa kilpailuohjeissa lueteltuja kiellettyjä alueita. Meillä järjestäjillä on parempi mahdollisuus järjestää näitä tapahtumia jatkossakin, kun pysytte hengissä, ettekä loukkaa kenenkään yksityisyyttä. Kielletyt alueet ovat myös osa suunnittelutehtävää. Myös yleinen siisteys on suotavaa. Tässä tapahtumassa on poikkeuksellisen runsaasti jätteenkeräyspisteitä maastossa :) Viime vuonna kaikki sujui hyvin, joten luotto on kova myös tänä vuonna.

Ratamestarikin toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi tapahtumaan. Olemme pyrkineet rakentamaan teille mukavan talvitapahtuman, mutta mielellään kuuntelemme rakentavaa kritiikkiä radoista, kartasta ym, jos joku asia jää hiertämään. Sitä ei kannata kotiin asti kuljettaa.

Ratamestari,
Harri Lehtimäki