Valvojan lausunto

Pyöräsuunnistukset panssariurilla.Tällä kertaa ei ole pyöräsuunnistajalle avuksi  erikoiskarttaa polkujen ajokelpoisuudesta tai hitaudesta, mutta suunnistuskartta on päivitetty ja pelkistetty helpottamaan suunnistajan reitinvalintoja todella tiheässä uraverkossa.

Kilpailu käydään lähes kokonaan Parolannummen varuskunnan harjoitusalueella ja se näkyy maaston kuluneisuutena ja viettelee kilpailijaa etenemään rastivälejä suoraa oikomalla kun maasto useassa kohtaa on avointa ja näkyvyys hyvä.

Kilpailuohjeessa on esitelty rtm toimesta polkujen ja ajourien ajokelpoisuus kuvina ja niihin varmasti kilpailijan kannattaa tutustua hyvin, ennen starttia. Sprintti kilpailulla aloitetaan ja siinä viimeistään kilpailija saa hyvän tuntuman maaston haasteisiin ja urien ajokelpoisuuteen ennen keskimatkaa. Sprintissä lisähaasteena maaston korkeuserot, mutta radat antaa mahdollisuuden selkeisiin reitinvalintoihin ja kartan nopeinten edettävien  urien käyttöön. Keskimatkalla on sitten käytössä uraverkko joka haastaa kilpailijaa niin teknisesti, kuin taidollisesti löytää paras ja nopein reitti rastivälille.

Ratamestari on onnistunut ratojen suunnittelussa hyvin ja ei ole sortunut käyttämään likaa kartan pahempia syherö alueita, joita on vaikea hahmottaa ajossa kun osa huomiota menee ajoreitin tekniseen hallintaan.

Polku-urat kartalla on maastoon syntyneet varusmiesten tallaamana ja enduropyörien vanhoja ajouria. Tihein uraverkko kartalla on pitkällä ohuella pisteviivalla kuvatut panssariurat ja nämä urat on maastossa sateisen kesän jäljiltä melko vetisiä ja osittain pehmeän upottavia ja ne kohdat kilpailijan kannattaa kiertää telaketju-urien välissä tai uran reunoja pitkin, hiekkakangas antaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Maastossa oikominen on mahdollista, mutta koko ajan kilpailija saa olla tarkkana maastoon kaivettujen juoksuhautojen ja tuliasemien takia, myös vaunu-urien ylitys poikittain vaatii kilpailijalta teknistä ajotaitoa ja
varovaisuutta urien syvyyden takia. Kilpailussa kuitenkin suurin osa ajourista on nopeita,  tarjolla on reitinvalinnalle mustaa tietä, kuntorataa tai paljon maastopyöräilijöiden käyttämään nopeaa lähes kivetöntä polku-uraa.

Kilpailun järjestäjät ovat avanneet vähän maastossa käytetyt polut pitkästä ruohikosta trimmerillä koko matkalta, eikä vaan polkujen lähtöjä, niin kuin usein tehdään ja näin urat on tasapuoliset kilpailijoille vaikka arvonta olisi antanut lähtöajan sarjan alkupäähän.

Radat ja maasto antaa kyllä haasteita riittävästi osallistujille.

Valvoja

Reijo Honkanen
HLS