MOBO-suunnistus

Mobo-kartat löydät kännykkääsi MOBO-sovelluksella.

MOBO-suunnistus on nykyaikainen versio kiintorastisuunnistuksesta älypuhelinsovelluksen avulla. Mobiilisuunnistus on ilmaista, ja sitä voi harrastaa Windows Phone-, Android- ja iPhone-puhelimilla. MOBO-suunnistus sopii niin aloittelijan omaksi suunnistusharjoitteluksi kuin kokeneemmankin suunnistajan mukavaksi karttalenkiksi.

Tarmo  on toteuttanut MOBO-suunnistusradat Hämeenlinnnaan Aulangon ja Ahveniston maastoihin sekä Janakkalan Kiipulaan. Ahvenistoa ja Aulankoa oli tukemassa Lastenliikunnan tuki ja Hämeenlinnan kaupunki. Kiipulan radan rakentamista tuki Kiipulasäätiön kuntoutusosasto.

Ahvenisto

Lähtöpaikka uimarannan info-taulu, rasteja 14kpl. Maasto on Ahvenistonharjun ulkoilualuetta, jossa on runsaasti polkuja ja ulkoilureittejä. Erinomainen kulkukelpoisuus, paikoin suuret korkeuserot. Alueella järjestettiin vuoden 1952 olympialaisten 5-ottelu.

Radan tiedot

Aulanko

Lähtöpaikkoja on kaksi: Aulangon ulkoilumaja ja Joutsenlampi. Rasteja 14. Joutsenlammen lähtöpaikan läheisyydessä 3 esteettömän liikkumisen rastia. Maasto on polkurikasta puistometsää, jossa on osin suuret korkeuserot.

Radan tiedot

Kiipula

Lähtöpaikka Kiipulan parkki-alueella. Rasteja 14, joista 4 esteettömän liikkumisen rastia. Maastossa on runsas polkuverkosto. Metsä on pääosin mäntymetsää. Korkeuserot ovat suuria. Pyörätuolirastit sijaitsevat Kiipulakeskuksen alueella, jossa korkeuserot ovat pieniä. Paperista karttaa on saatavilla Kiipulan kuntoutuskeskuksesta.

Radan tiedot

 

Näin pääset alkuun MOBO-suunnistuksessa:

Rasteina käytetään A6-kokoisia MOBO-rastilaattoja, joihin on merkitty rastin numero sekä QR-koodi, jonka avulla suoritetaan rastin leimaus

  1. Lataa ilmainen MOBO-sovellus puhelimeesi. Lisäksi älylaitteessa pitää olla kamera ja QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma.
  2. Avaa sovellus ja anna itsellesi sopiva käyttäjätunnus.
  3. Sovelluksen asetuksista voit määritellä kartan zoomaamisen, kääntymisen ja kartan asennon puhelimen näytöllä sekä maan, jonka alueelta karttoja haetaan ja oman paikan ilmoittamisen sallimisen.
  4. Suorita tarvittaessa sovelluksen kompassin kalibrointi. Kaikissa puhelimissa (esim. Lumia 520) ei ole sisäänrakennettua kompassia, mutta se ei ole este suunnistukselle.
  5. Valitse sovelluksen listalta haluamasi kartta. Voit myös hakea kaikki alle 50 kilometrin etäisyydellä olevat kartat tai haluamasi maan kartat.
  6. Voit aloittaa reittisi lähtöpaikalta (kolmio) tai joltakin rastilta (ympyrä) ja suunnistaa puhelimen näytöllä näkyvän kartan avulla haluamillesi rasteille valitsemassasi järjestyksessä. Älä mene tonteiksi merkityille alueille (oliivinvihreä väri kartalla).
  7. Kun saavut rastille tai lähtöön, leimaus tehdään lukemalla puhelimella rastilaatassa oleva QR-koodi. Leimatessasi rastilla valitse sovelluksesta Leimaa-painike ja ota kuva QR-koodista. Onnistunut leimaustieto siirtyy automaattisesti MOBO:n verkkosivulle. Suunnistettuasi voit antaa palautetta radan lisätiedot/palaute-näkymässä ja omia leimauksia voi tutkia puhelimesta My MOBO-sivulta tai sovelluksen verkkosivuilta mobo.osport.ee

Osoitteesta http://www.suunnistusliitto.fi/harraste/kiintorastit/mobo-suunnista-alypuhelimella/ löytyy myös lisätietoa MOBO:sta.

KaupunkiUutisten juttu 10.9.2016 mobiilisuunnistuksesta (kuvaa klikkaamalla se aukeaa suurempana).