Ratamestarin terveiset
Ratamestarin jälkipyykit
Tätä tapahtumaa on kiva järjestää. Kiitos siitä teille osallistujille. Saimme paljon hyvää palautetta ja se on tärkeää. Tiedämme silloin, että olemme tekemässä oikeanlaista tapahtumaa ja positiivisesta palautteesta saamme virtaa rakentaa seuraavankin tapahtuman 2020. Ei haittaa meitä järjestäjiä, jos annatte viidakkorumpujen pauhata. Toki otamme ilolla vastaan myös parannusehdotuksia. Kolmen järjestetyn tapahtuman jälkeen rutiinit alkavat olla jo selkäytimessä. Aina löytyy kuitenkin pientä viilattavaa, joten kertokaa, jos on jotain kielen päällä.
Kaikille osallistujille ISO KIITOS!
Keli oli mitä oli.
Eipä näyttänyt talvi parasta puoltaan tämän vuoden Kaupunkirogainingissa. Lunta tuprutti koko tammikuun ja muutama päivä ennen tapahtumaa alkanut suojasää sulatti kaiken lumen mukavaksi sohjoksi ja vesilätäköiksi. Keleille ei tietysti voi mitään, eikä se näyttänyt osallistujiakaan pahemmin haitanneen. Hyvä näin. Ensi vuonna taas eri kelissä, ehkä.
Talven lumimäärä vaikutti ratasuunnitteluun myös sillä lailla, että metsärastit (145, 153, 121) eivät olleet suuressa suosiossa. Toki ne olivat myös hieman hankalan takana, kun rautatie ja moottoritie oli niiden edessä. Jäi ratamestarin tarjoamat hulppeat harjumaastot ja nopeat neulaspolut odottamaan seuraavaa kertaa. Toki muutama urhoollinen oli jäljistä ja leimauksista päätellen myös harjussa käynyt tarpomassa.
Rata
Ratamestarin korviin kantautui muutamia kommentteja siitä, että suunnittelutehtävä olisi ollut melko kinkkinen. Erityisesti kieroutunutta miestä lämmitti kommentti tapahtuman historian v**tumaisimmasta radasta.
Muutama kommentti tuli myös siitä, että kaikki osallistujat eivät olisi noudattaneet järjestäjien ohjeita kielletyistä alueista. Tämä liittyi lähinnä tien ylityksiin ja erityisesti rastien 158 ja 161 välisiin teihin (Hattulantie, Pälkäneentie). Kerrataanpa vielä vastaisuuden varalle tämä asia:
Tämä ei ole kilpailu, vaan kuntoilutapahtuma, jossa tulokset kuitenkin lasketaan mielenkiinnon ja vertailun vuoksi. Protestimenettelyä ei ole, eikä hylkäyksiä tehdä. Jokainen vastaa omasta tekemisestään ja tarvittaessa seisoo peilin edessä itsensä kanssa. Mutta olisi toki kovin suotavaa, että järjestäjän antamat ohjeet luetaan ja niitä noudatetaan. Ratamestarin ennakkolausunnoissa on mainittu syyt, miksi näin pitää toimia.
Kaikki kulminoitui ratamestarille tulleiden tietojen mukaan tähän kohtaan (kuva 1).
Muutamat osallistujat olivat ylittäneet Hattulantien kuvan osoittamasta paikasta. Kyseisessä kohdassa on suojatie, joten liikennesääntöjä ei tässä tapauksessa rikottu. Järjestäjät olivat kuitenkin linjanneet turvallisuussyistä, että kolme vilkkainta tietä (+rautatie) on luvallista ylittää tai alittaa vain järjestäjän ilmoittamista kohdista. Sallituissa kohdissa oli aina joko silta tai tunneli. Turvallisuuden lisäksi nämä ”kielletyt tiet” palvelivat hyvin myös ratasuunnittelua. Muutoin ehkä liiankin suoraviivaista juoksemista tarjoavaan maastoon sai kiellettyjen alueiden avulla mielekkäämmän suunnittelutehtävän. Ratamestari voi tietysti mennä myös siinä mielessä itteensä, että ketään ei saisi houkutella rikkomaan ohjeita. Mutta kuten internetissäkin, kaikki mikä vaikuttaa liian hyvältä on huijausta. 110 pistettä viidessä minuutissa on Kaupunkirogainingissa liian hyvää ollakseen totta. Ratamestari puolustautuu sillä, että suunnittelemalla toisella tavalla reitin, molemmat rastit (siis 158 ja 161) olisi ollut napattavissa järkevällä tavalla. Alla yksi vaihtoehto (kuva 2).
Toin tämän asian rakentavassa mielessä esille sormella ketään osoittamatta. Otetaan tästä opiksi ja jatketaan seuraavalla kerralla taas hivenen viisaampina.
Terveisin,
Ratamestari
Ratamestarin lausunto osa 2/2
Valveutuneet seuraajat ovat jo oikein päätelleet, että kyllä Kaupunkirogaining Parolassa tänä vuonna järjestetään. En tiedä, kuinka paljon tällä tiedolla on merkitystä suoritukseen, mutta nyt on vielä melkein viikko aikaa arvailla rastipaikkoja ja kulkuväyliä. Tuntia ennen lähtöä jaettavasta kartasta kaikki sitten vasta lopullisesti julkistetaan. Mutta spekulointi on mukavaa ja suotavaakin.
Uudistuksia
Ensimmäisessä Kaupunkirogainingissa 2017 me järjestäjät saimme asiallisen palautteen rastien pisteytyksestä. Yhden pisteen rasteja ei kannata käyttää. Nyt hämäläisellä nopeudella reagoimme tähän kolmantena vuonna, eikä yhden pisteen rasteja enää ole. Muutimme myös piteiden määräävän numeron rastikoodissa keskimmäiseksi numeroksi, koska tämä on kai rogainingissa yleinen käytäntö. Myös tapahtuman aikaista huoltoa uudistimme hiukan. Tapahtumapaikalla koululla on tarjolla mehua, vettä ja pientä purtavaa. Maastossa ei järjestäjien huoltopistettä enää ole, koska sen sijoittaminen on erilaisten reittisuunnitelmien takia erittäin vaikeaa. Karttaan olemme lisänneet pari kahvilaa, joissa on tarjolla juotavaa/syötävää korvausta vastaan, joten kannattaa varata varooksi femma tai kaksi taskun pohjalle.
Rastit, maasto ja kartta
Maastoon on ripoteltu 43 rastia. Hatunnosto niille, jotka määräajassa hakevat kaikki. Sprintti-sarjalaiset ei tähän pysty, mutta cykkeli- ja helan-sarjalaisilla se voi olla lähempänä, kuin kahtena edellisenä vuotena. Lunta on paljon. Tämä ei tainnut enää tulla kenellekään yllätyksenä. Tapahtuman luonteen mukaisesti kuljetaan kuitenkin pääsääntöisesti aurattuja kulkuväyliä. Aurausta ei ole tapahtumaa varten tilattu, mutta kyllä Hämeessä kohtuu rivakasti väylät aurataan lumitilanteen mukaan. Tänään sataa lunta, niin Juhannukseen mennessä ne on jo aurattu pois. Osa rasteista (5-6 kpl) on tarkoituksella sijoitettu pienempien polkujen varsille. Näiden polkujen lumitilannetta on mahdoton tietää, koska tilanne vaihtelee lumisateiden myötä, eikä niitä aurata. Lisäksi muutamia rasteja on sijoitettu pienen (20-30 metriä) jalkautumisen päähän kulkuväylistä, jotta ne pysyisivät varmemmin paikalla (ilkivalta, lumen läjitys ym). Kartta on taattua Maanmittauslaitoksen laatua, jota järjestäjä on osittain täydentänyt, lähinnä rastien läheisyydestä. Se on selkeä ja mahdollistaa kovankin vauhdinpidon kartanluvun siitä kärsimättä. Jos siis osaa. Kartan selkeyttä on toki luvallista ihailla rauhallisemmallakin vauhdilla. Osaa kohteista voi olla vaikea hahmottaa maastossa lumen takia, mutta en usko tästä koituvan suurempaa ongelmaa kenellekään.
Kielletyt alueet (lukekaa vielä tämäkin)
Kielletyt alueet on lueteltu tapahtuman ohjeessa kohdassa 7. Jokaisen osallistujan on syytä tutustua niihin. Kartan laitaan on vielä muistutuksena lisätty merkkien selitys kaikista kielletyistä alueista. Miksi tämä on niin tärkeää?
Oman turvallisuuden vuoksi. Alueella on vilkkaasti liikennöityjä teitä sekä päärata. Näiden kohteiden osalta on karttaan merkattu sallitut ylitys- tai alituskohdat. Lisäksi vesialueet ovat kapeista salmissa täysin sulia tai erittäin heikossa jäässä. Lisäksi vahvemmilla jääosuuksilla kulkee vauhdikasta kelkkaliikennettä, joten pysytään pois jäiltä.
Yksityisyyden kunnioittamisen vuoksi. Ei mennä liian lähelle pihoja, eikä aiheuteta enempää laturaivoa, mitä nyt jo on ollut liikkeellä. Karttaan on merkattu yleiset, kunnossapidetyt ladut, mutta pysytään pois laduilta muutenkin. Jos Onni 11v hiihtelee Pekolan pelloille omat ladut, niin Onni tulee surulliseksi, jos joku talloo hänen ladut pilalle.
Suunnistustehtävän vuoksi. Tarkoituksena on ollut laatia mahdollisimman mielenkiintoinen ”rata” suunniteltavaksi ja kielletyt alueet ovat osa sitä tehtävää.
Lisäinfo
Tapahtumakeskuksen seinällä julkaistaan sunnuntaina 10.2 lopulliset ohjeet ja mahdolliset muutokset/puutteet mitä nettijulkaisujen jälkeen on havaittu. Infopisteestä voi myös kysellä lisää, jos on jäänyt jotain epäselväksi. Lisäksi lähtöjärjestelyistä ohjaamme ”kuulutuksin”. Kovaäänisiä ei ole, mutta riittävän kovan äänen omaavia ohjaajia löytyy.
Onnea matkaan ja nauttikaa!
Terveisin
Ratamestari
Hämeernlinnassa 4.2.2019
Ratamestarin lausunto 1/2
Parola vai Turenki?
Ihan kaikkea en onnistunut viime vuonna munaamaan, kun kerran olen tänäkin vuonna Kaupunkirogaining-tapahtuman ratamestarina. Siispä on syytä jatkaa suurin piirtein samoilla spekseillä, niin vältytään ainakin katastrofilta. Ei isommin kikkailua, rento mukava liikunnallinen päivä. Siinä se.
Valveutuneet lukijat ovat varmasti ehtineet jo tekemään johtopäätöksiä tämän vuoden tapahtumakeskuksen sijainnista. Länsi- ja Itä-Hämeenlinna on jo vuosina 2017-18 koluttu. Aikaisemmin julkaistussa tiedotteessa mainitaan mahdollisesta kuntarajan ylittämisestä. Montako vaihtoehtoa jää jäljelle? Kaksi. Parola ja Turenki. Jätetään tämä vielä avoimeksi ja paljastetaan tapahtumakeskus ratamestarin lausunnossa 2/2.
Sijaitsi tapahtumakeskus sitten Turengissa tai Parolassa, niin maaston elementit ovat samat, jossa vuorottelevat harjut, vesistöt, päärata, vilkasliikenteiset tiet ja tonttivihreät ynnä muut satunnaiset kielletyt alueet. Nämä kielletyt alueet sallittuine ylityskohtineen tuo rajattomasti mahdollisuuksia ratamestarille laatia kinkkinen tehtävä ratkaistavaksi, joka toivon mukaan näkyy osallistujien positiivisena pähkäilynä karttojen jaon jälkeen.
Itse ”rata” koostuu totuttuun tapaan noin 40:stä rastista. Rastit ovat selkeissä paikoissa ja ne sijaitsevat hyväkulkuisilla kulkuväylillä tai niiden välittömässä läheisyydessä. Muutama (5-6) rastia sijaitsee pienempien polkujen varsilla, jonne voi olla vaikea tai mahdoton päästä fillarilla. Nämä rastit ovat pääteltävissä helposti kartan avulla. Kaikki rastit kiertäen ratamestarin ihannejärjestystä noudattaen matkaa kertyy noin 44 km linnuntietä, joka tarkoittaa yleisesti hyväksytyllä kertoimella (1,3) kertoen noin 57 km:n todellista kulkumatkaa. Siinä saa viiden tunnin kärkimenijät haastaa ratamestarin ja kiertää kaikki rastit. Olen myös kolmen tunnin sarjaan osallistuville yrittänyt luoda useampia järkeviä reittivaihtoehtoja, ettei se ole vain viiden tunnin sarjan lyhennelmä. Osallistujat näyttää, olenko tässä onnistunut.
Palataan vielä ratamestarilausuntoon tarkemmin lähempänä tapahtumaa, kun tapahtumakeskuskin on tiedossa :)
Terveisin
Ratamestari
Hämeernlinnassa 18.1.2019