Kaiken maailman lausunnot

Valvottavaa piisaa.

Kuntorogaining Tenholassa 2019

Kaiken maailman lausunnot

Tänä vuonna Kuntorogaining palaa vuoden 2014 maastoihin. Viimeksi vuonna 2014 lähtö oli Suontaan kartanolla ja nyt "Onnisen" tehtaan liepeillä, joten radat menevät vain osittain samoille alueille. Paikalliset suunnistajat ehkä arvaavatkin, missä kohtaa näin tapahtuu.

Tenholan maasto on minulle henkilökohtainen, joten on ilo olla ensimmäistä kertaa ratamestarina kyseisessä maastossa. Suhteeni Tenholaan on ollut tiivis jo 15 vuoden ajan, sillä olen viettänyt siellä aikaa satoja tunteja. Olen nähnyt myös, kuinka maasto on muokkautunut vuosien varrella. 2005 Alue oli erämaata ja paikalliset ihmiset puhuivat vain karhu ja susihavainnoista. Nykyään ihmiset ovat löytäneet tiensä Tenholaan ja alueesta on muodostunut merkittävä ulkoilualue. Peuranpolut ovat osittain muuttuneet endurouriksi, ratsastusreiteiksi tai fatbike-baanoiksi. Tämä on pelkästään hyvä asia, sillä Tenholaan mahtuu kaikki sulassa sovussa ulkoilemaan. Muutoksesta huolimatta Tenhola on säilyttänyt alkuperäisen kiinnostuksensa minussa. Jos dramaattiseksi heittäydytään, niin rakastan sitä paikkaa!

Ratasuunnittelussa olen yrittänyt huomioida kaiken tasoiset ulkoilijat, tietenkin. Olisi hölmöä kirjoittaa tähän jotain muuta. Mutta oikeesti, tavoitteena on ollut, että jokaiselle ulkoilijalle riittää mielekkäitä vaihtoehtoja ratasuunnitteluun. Tästä syystä vielä viime metreillä lisäsin/siirsin muutamia rasteja lähemmäksi lähtöpaikkaa. Näin myös niille, jotka osallistuvat tunnin sarjaan aikomuksenaan kävellä muutama kilometri, löytyy useampia reittivaihtoehtoja. En ole myöskään unohtanut kahden tunnin pikapinkojia. Saavat kyllä varmasti oman osansa. Tein sellaisen radan, jonka itse olisin halunnut suunnistaa. Teidän tehtävänä on tulla lauantaina paikalle ja maaliintulon jälkeen antaa arvostelut.

Maasto on syksyisessä kuosissaan, eli puiden lehdet ja aluskasvillisuus eivät enää menoa haittaa. Vihreä väri kartalla ei monestikaan ole nyt niin pahaa edetä, mihin on normaalisti totuttu. Maastossa ei periaatteessa pitäisi törmätä ”yllätyksiin”, koska kartta on päivitetty tällä viikolla. Kaikki on valmista ja osallistujien ainoaksi velvollisuudeksi jää aamuinen vilkaisu ikkunasta, mikä on päivän keli. Oikealla pukeutumisella jokainen varmistaa mukavan Pyhäinpäivän ulkoilun. Ja tunnin sarjaan aikovat, teille helppo ilmainen vinkki: mukavuus on helppo tuplata osallistumalla kahden tunnin sarjaan. Se aika siellä maastossa hupenee niin nopeasti….

Tapahtuman virallinen valvoja on kaikessa hiljaisuudessa hyväksynyt ratamestarin kaikki suunnitelmat. Kuvassa valvoja toteaa rastipisteen 152 täysin kelvolliseksi. Kaveri on kyllä helposti lahjottavissa.

 

Tervetuloa syksyiseen Tenholaan!

 

Harri Lehtimäki + Hämeenlinnan Tarmon suunnistusporukka